Humlans flykt – en 1880-talskorsett, del 1

Humlans flykt – en 1880-talskorsett, del 1

DETTA HAR JAG grubblat på ett tag nu. Det har burit mig emot, för jag tyckte verkligen att jag la ner min själ i den förra korsetten jag sydde. Men efter att ha använt den hyfsat mycket sedan dess måste jag till slut erkänna att den har vissa brister. Jag tog ju faktiskt inte tiden att göra en “arbetande prov” att verkligen prova in, använda och känna efter om den skulle funka i praktiken.
Läxa lärd!
Och i vilket fall, så börjar den bli sliten. Redan!

Så det jag grubblat på är huruvida jag ska fortsätta jobba vidare på det korsettmönster som jag använde sist. Jag har ju sedan dess lärt mig att jag kunde/borde justerat storleken på det mönstret på ett annat sätt. Skulle det kunna påverka resultatet. Högst troligen.
Tror jag att jag kan få en Edvardiansk rak-front-modell att någonsin funka över min till synes skendräktiga hängbuksvins-mage.
(Den är ett släktdrag som jag trodde jag skulle slippa eftersom jag inte skaffade barn. Tji, fick jag! Och här står vi nu, min buk och jag.)

Så efter mycken ältande av denna fråga och ett förtvivlat försök att vidga korsettmönstret “på rätt sätt” så står jag till slut med en sladdrig lakansprov (i absurda proportioner), rent faktum, och min goda väninna Ida solklart framför mig och alla tre säger:
“Släpp det!”
“This is not the corest pattern you are looking for!”

Tillbaka till ritbordet – eller Pintrest, om vi ska vara ärliga.

För att enklast illustrera vad jag menar så hittade jag denna bild som prickar mitt på spiken, eller på den ömma tån. 🙂
Det är lite knivigt att tyda de exakta årtalen som står skrivna på bilden men om vi säger att den första är någonstans från 1880-90-tal och den andra från omkring 1903-5. Men ni fattar poängen, eller hur?

Jag har alltså insett att min personliga form skulle förmodligen funka bättre på 1880-90-talet. Alltså mer Viktorianskt än vad jag ursprungligen siktade på när jag drog igång allt det här. Längs vägen har jag också insett att jag nog dras mer till de stilarna också, än till 1900-10-talet.

Vecka 14

Måndag

Min kära väninna Ida peppar mig att ge upp den gamla modellen och istället blicka framåt!
(Framåt för mig, alltså. Bakåt för modellen.)
Jag har hittad en modell jag vill testa istället men nu står jag lamslagen av min gamla utbildning och regler. Jag har fått lära mig att man gör vissa saker på vissa vis. (Även om jag inte är utbildad i just korsettsömnad, så klamrar jag mig ändå fast vid regler.)
“Hur i hela helsike ska man göra, då, för att det ska funka när man är byggd som en flodhäst!?!?!?!”
Ida låter sig inte lamslås av regler. Hon är självlärd och har den där underbara fria förmågan att bara köra. “Nu gör vi så här!” säger hon resolut och tittar på min bild – ber mig plocka fram papper, penna och linjaler.
Vi tar mina mått och utan att jag fattar ett dugg börjar Ida muttra trollformler och räkna i huvudet.
(Jag menar: hon räknar i huvudet!!! Hon är en sann häxa, hon!)
Tack Fina Ida!!!!!

Bilden vi utgår ifrån är den här från Norah Waugh´s bok Corsets & Crinolens

Torsdag

Jag klipper ut mina nya mönsterdelar i papper.

Fredag

Jag klipper ut en första prov av detta nya magiska mönster. Nålar ihop och provar en första gång.

En kort notis om detta hiskeliga tyg innan ni skrattar ut mig.
Detta är resttyg efter ett par byxor jag sydde till maken. Så går det när maken får välja tyg helt själv.
Oavsett mönstret på tyget så är det fortfarande ett stadigt bomullstyg, jag har tillräckligt kvar av det för att att göra denna och en prov till av till detta projekt. Waste not, want not!!
Men ja! Det är ett grått kamo-mönster på det och jag tycker själv att det är så vansinnigt gräsligt.
Men här tar vi till vara på det vi kan. Och jag har en idé, så skrattar bäst som skrattar sist.
Så, vidare.

För att underlätta att kunna prova någorlunda själv så har jag lagt till tillräckligt med sömsmån i ryggen för att kunna stänga den helt i ryggen i detta läge. Man måste ju börja någonstans.

I nuläget är den längre än den behöver vara nertill och jag tror den behöver lite mer upptill. Men allt som allt, inte illa!

Jag justerar så mycket som jag tror behövs på pappersmönstret.

Lördag-Söndag

Jag skarvar på tyg där det behövs på de befintliga bitarna och börjar sy ihop denna prov. Jag syr ryggen som den ska vara och syr snörningshål (jag har helt enkelt inga öljetter hemma).

Sen kommer ögonblicket som jag inte här helt stolt över.
Jag sprättar itu en korsett som jag köpt en gång som aldrig riktigt passade mig. Men den har några stålskenor och en stadigare planchet än min tidigare korsett. Så om jag aldrig kommer använda den så kan jag ju i alla fall dra nytta av den på annat sätt?
Alltså så plockar jag ut planchett och stålskenor ur denna köpekorsett och lär mig några saker längs vägen.
Den här har en form av mellanlägg mellan planchetten och tyget. Och den har en extra liten tygkant innanför den ena sidan av planchetten som hjälper till att hålla undan plagget under, när man ska knäppa ihop planchetten när man tar på korsetten. Denna kant har också samma mellanlägg i sig som ger den lite stadga.
Dessa trick måste jag använda mig av!

Jag syr i plachetten i proven och hittar ett gräsligt snöre att snöra den med. Nu kan jag äntligen prova på riktigt!

Jag provar och pillar och tar in där jag tror att det blir bra och syr mina ändringar. Jag syr även på några tygkanaler och trär i den stålskenor jag har i ryggen och trär i de plastskenor jag har till hands för tillfället.
Jag vill helst av allt verkligen testa syntetisk valben men jag har inte tagit mig råd att köpa det ännu.
I vilket fall så är det ju plast. Vill ju helst undvika plast, för det ska man ju. Men fjäderstålet i min tidigare korsett är jag ju inte heller helt nöjd med. (Beror förmodligen mest på att jag inte använde det riktigt rätt.) Den här gången vill jag testa något mindre flexibla skenor i hela korsetten. I brist på plastvalar så tar jag vad jag har; de största buntband man kan hitta på Biltema. Plast som plast, dessa är i alla fall billigare. Och så får vi se hur de beter sig och vad de håller för. 🙂

Ungefär här inser jag att jag ändrat formen för mycket under bysten och får backa tillbaka för att inte förlora den typiska siluetten som jag är ute efter. Jag gör mina nya ändringar på en sidan bara för att kunna se skillnaden.
Jag släpper ut lite av vidden jag tagit in över stussen/bakre höften. Sen släpper jag ut det jag tagit in under bysten och gör den linjen rakare igen. När delarna ändå är isär testar jag at sy dit kanaler för att trä i snören över bysten också, så som det är på den ursprungliga bilden.

Sätter ihop allting och provar igen.

Och, eh, ja! Jag börjar inse att jag är tämligen skev. Detta är en ganska ny uppenbarelse för mig. Jag har sytt kläder, i en eller annan form, till mig själv sedan tonåren och detta har blivit ett synligt problem först nu.
Jag har inga diagnoser för detta.
Jag bara vet att jag haft 1 och ett halvt riktiga ryggskott de senaste ca 2-3 åren och jag har haft oräkneliga mindre, som jag inte fattade var små ryggskott, genom hela mitt vuxna liv.
Jaha…..
Nåja.

Jag konstaterar att snörena nu sitter förhögt och behöver sänkas några cm.
Sen tror jag att jag är mogen att gå vidare till nästa prov som ska bli en “arbetande prov”. Alltså en prov som ska sys så pass klar att den är bra nog att kunna använda. (Eller halt klar om det går bra.)

Vecka 15

Tisdag

En av sakerna jag vill göra annorlunda på den här korsetten är att jag vill ha utanpåliggande fjäderkanaler och sedan sy flossing på dem för att hålla skenorna på plats.

Så medan jag väntar på tillfälle att åka till stan och köpa fin tråd till sagda flossing och sen textilfärg, för att kunna färga över mitt fula tyg, så börjar jag göra en provlapp med olika flossingmönster.
(Finns en jättebra instruktionsvideo här.)

Tisdag

Inhandlar några olika färger av en sorts broderigarn och brun textilfärg.

Onsdag

Syr på min flossingprov.

Torsdag

Färgar mitt tyg.

Medan tyger snurrar i tvättmaskinen och sedan torkar så finjusterar jag mitt mönster till de ändringar jag gjort och märker upp alla kanaler och markeringar som behövs. Jag gör även nya mönsterdelar till infodringar fram och bak samt den där extra tygkanten som ska sitta framtill innanför planchetten.

Jag har också hittat lite resttyg att kontrastera med och garnet jag köpte kommer att funka finfint!

Lördag

Jag klipper ut mina nya mönsterdelar i mitt nu, bruna, fina tyg.

Sedan slår mig sedan till ro för att, för hand, tråckla varenda markering på varje del.

När allt är markerat tar jag lite paus från själva korsetten.
Istället ägnar jag kvällningen åt att testa olika förslag på hur jag vill ha min flossing. Jag har nämligen ett tema för det här projektet nu.
“Humlans flykt över en maskros-äng”.
Så jag leker med olika modeller på maskrosor och några humlor.
Jag vet att humlor är svarta men jag använder inte svart själv så mina humlut frå bli brun. Och hela temat för korsetten går i brunt och guld så, så får det bli.

Söndag

Hela detta arbetsförfarande genomsyras av en viss vankelmodighet kring vad som är bäst att göras när? Medan det pågår är jag fullt övertygad om att jag gör saker i den vettigaste ordningen man kan uppnå.
I efterhand är det inte säkert att det alltid blev så smart som jag inbillat mig.
Må så vara.


Tråcklar på tygbitarna som ska hålla snören på framstyckena.

Jag stikar fast alla delarna och syr sedan kanalerna som ska ha snören.

Trär i snören. Fast jag har inga snören så det får bli några lager bomullsgarn istället.

Renklipper kanterna.

Dags att klippa ut alla kanaler som skenorna ska ligga i. Jag testar mig fram tills jag hittar ett bra mått för både de enkla kanalerna och för de dubbla kanalerna.

Sen testar jag en grej som jag sett många gånger men aldrig testat själv. Jag sätter nålar i strykbrädan med den bredd jag vill att mina färdiga kanaler ska ha. Sedan trär jag igenom banden så att de viker sig till dem bredden de ska ha och pressar dem.
Av någon anledning så har jag adrig trott på att detta verkligen funkar.
Men , JÖSSES!!!!! Det här är ju asbra!!! Och det går ju på nolltid!!
(Mina remsor är förvisso trådraka. Har inte testat på snedremsor än.)

Då kan jag börja sy på de remsor som ska sitta mitt på mönsterdelarna till att börja med.

Efter detta börjar jag ställa iordning med bakstyckena.
Jag syr och vänder mitt bak med infodringen.

Sedan tråcklar jag på “vingarna”.
(För det råder väl inget tvivel om vem som egentligen är den runda humlan här?)

Efter detta tar jag en funderare på vad jag måste beställa för att kunna göra klart det här. Stålskenorna jag sprättade ut ur min köpekorsett är nämligen för korta för att användas här, så oavsett så måste jag beställa nytt stål och jag har inget bra att använda som midjeband heller. Så jag mäter och räknar och funderar och prioriterar.
Till slut har jag en beställning klar från Röda Tråden.

Vecka 16

Onsdag

Min beställning har kommit!!

Torsdag

Testar lite olika sätt att sy snörningshål på.

Lördag

Beställer lite knapphållsilke. Har ju aldrig testat det förrut så nu tycker jag att det kan vara ett bra läge. 🙂

Söndag

Fortsätter experimentera med olika flossingmönster.

Vecka 17

Måndag

Experimenterar med ett beoderi på en remsa av det bruna tyget.

Onsdag

Broderar klart mitt experiment. Nu har jag två remsor som ska sitta mitt fram över planchetten.

Torsdag

Knapphållsilket har kommit och jag måste ju testa det direkt, så klart!
Så blankt det är!!

Fredag

Testar mer flossing. Jag får så mycket nya ideer längs vägen….

Fortsättning följer i nästa loggbok…

« Föregående loggbok | Nästa loggbok»