Cothardie till Sofia, del 2

Tidigare-Loggböcker

Cothardie till Sofia, del 2

Å VAR DET det där med snörningen, ja.

Vecka 17

Lördag

Sprättar upp stickningarna på snörningsstyckena för att kunna justera om dem. Men istället för att flytta hela stycket nöjjer jag mig med att sy en ny söm 1cm innanför den gamla och sedan vända tillbaka stycket igen. På detta viset har jag “tagit in” 2cm på vardera sida, 4cm totalt. Stickar fast allting igen.

hssnorning12 hssnorning13

Provar igen. Mycket bättre!

hssnorning14 hssnorning15

Okej, då börjar det bli dags för knäppningen. För att kunna mäta ut hur stora knapphålen skall vara så måste jag ju först bestämma storlek på knapparna. Jag hade väldigt gärna satt mässingsknappar, sådana där små, i mängder. Men det har jag inte råd med så det får bli tygknappar. Jag testar några olika storlekar och landar på en som jag tycker blir lagom.

hsknappar1

Denna gång är jag inte så petig med sömsmånerna för jag stoppar i lite extra tyg för att göra knapparna hårdare. Jag syr i en stark tråd och knyter den och drar åt lite grand.

hsknappar2 hsknappar3

Jag viker in kanterna och stoppar lite extra tyg och drar åt så mycket jag kan samtidigt som jag rullar knappen lite mellan fingrarna för att den ska bli jämn.

hsknappar4 hsknappar5

Jag drar ihop det sista med ett par stygn för att hålla ihop kanterna.

hsknappar6

Jag klipper ut ca 60 lappar och börjar sy knappar. Efter 20 st har jag för ont i händerna av att dra och spänna alla trådar. Pausar detta för dagen.

Mäter ut alla knapphålen.
Många nålar blir det….

hsknapphaal1

Sedan för-syr jag faktiskt knapphålen på maskin. (Det är min fulla intention att eftersy samtliga knapphål för hand senare.) Jag börjar öppna knapphålen med min vassa och bra sprättkniv. Efter 5st lyckas jag bryta av min sprättkniv…. Då lägger vi detta till sidan en stund.

Vecka 18

Onsdag

Sätter mig och försöker öppna fler knapphål med den nya sprättkniven jag fick tag i på lokala Coop. Den är inte så vass, så det går inte så bra. Lyckas istället med min spetsiga trådsax och min fina tygsax tillsammans, till slut, få upp alla hålen.

Vecka 19

Lördag

Ägnar förmiddagen åt makens hosor.

Efter lunch sätter jag mig så äntligen och ska göra klart min klänning. Jag syr stickningarna i hela min klänning.

Sen är det dags att göra nya knappar. (Eftersom de knappar jag hade gjort tidigare gick åt till makens skjorta.) Hinner göra 40st ikväll.

hsknappar7

Söndag

Börjar mogonen med att göra de sista 20st knapparna och sedan mäta ut vart alla ska sitta.

hsknappar8 hsknappar9

Syr i knappar.

Vad säger ni om den här mönsterpassningen då? 🙂

hsframkant2 hsframkant3 hsframkant4

hsknappar10

Framåt kvällningen kommer jag inte längre förrän fållen är fixad. Vilken tur att jag har en så snäll make som kan hjälpa mig att mäta upp fållen. När det är gjort klipper jag rent fållen och lägger upp den för hand och syr på bården och färdigställer framkanterna. Efter det kan jag slutligen sy de sista knapphålen och sy i de sista knapparna.

hsknapphaal2

hsknappar12

hskatt

Calamity inspekterar och ger sitt godkännande 🙂

Jag hade verkligen hoppats att jag skulle hunnit bli klar denna helgen, men så blev det inte.

Vecka 20

Måndag

Så, då var det dags, till slut att sy fast romberna ordentligt. Jag provar en gågn för att kolla att de verkligen sitter rätt och syr sedan fast dem.
Och, nej, de går inte jämt upp som jag hade tänkt att de skulle göra. Men till mitt försvar vill jag säga att det hade nästan blivit exakt rätt om jag hade gjort snörning istället så att framkanterna möttes. Men nu är det knappar och knapphål och då går kanterna omlott och då stämmer det inte. Nåja, så går det när man försöker se smalare ut än vad man egentligen är.

hsromb14

Provar igen. Konstateraar att två spetsar har hamnat snett så de får jag vackert sprätta upp och rätta till.

Nu är det bara bården kvar! Ytterkanterna på bården syr jag fast för hand. Jag kom dessutom på att om jag sträcker tyget och bården över hatten från min “strump-stoppar-svamp” så bubblar varken bandet eller tyget sig.

hsbard4 hsbard5

Jag hinner dock bara nedankanten ikväll. Alltså blev jag inte klar idag heller…

Vecka 21

Måndag

Är på en välförtjänt liten semester hos mina föräldrar. Får till slut ro att sätta mig och sy fast ovankanten på min bård.

Onsdag

Syr fast en snedremsa av satin kring mina ärmsömmar för att slippa skav av de lite sträva sömsmånerna.

hsarm1 hsarm2

hshovdala2

Hovdala 2017 Foto: Elaine Karlsson

« Föregående loggbok | Nästa loggbok»