Kimono med tryck

Tidigare-Loggböcker

Kimono med tryck

AG HAR LETAT efter en ny morgonrock ett tag men hittar inte det jag vill ha till en rimlig peng. Så jag köpte tyg istället.
What else?
En av mina nya favoritfärger är turkos/petroleum. Så jag köpte samma tyg igen, som jag sydde en klänning av nyligen. Det är ett jätteskönt tyg och en underbar färg, men i det här fallet känns färgen lite platt. Det behöver hända något. Jag började fundera på att måla på tyget. Jag har aldrig testat det i verkligheten, tro´t eller ej. (Tycker att mitt synnerligen osnygga prova-på-sidenmåleri i gymnasiet är preskriberat vid det här laget.) I samma veva som jag bestämde att jag skulle måla på tyget dyker idén upp att jag kanske inte ska bara göra en vanlig morgonrock. Jag kanske ska göra den kimono-inspirerad? Ja!!
Så till slut beställer jag textil färg från lokala hobbyaffären. Nu ska det ske.

Vecka 15

Letar inspirationsbilder och mönster på nätet. Hittar till slut ett mönster som jag kan använda.

Vecka 16

Måndag

Färgen har kommit och jag hämtar ut den och är ytterst förväntansfull. Ett nytt experiment! Vad kul!
Min ursprungliga plan är att måla för hand, någon form av swischigt gräs längs fållen på min lilla kimono och sen använda en schablon av en trollslända och låta sländor flyga runt över resten av plagget. Typ.

Fredag

Börjar fila på mönstret.

Lördag

Börjar leta schablonbilder på nätet. Litar inte på att jag kan måla gräs snyggt…
Hittar några fina bambu-schabloner som jag skriver ut och förstorar upp till det format jag vill ha och skär ut dem med skalpell.

ksschablon1

Provmålar lite.

ksschablon2

Konstruerar klart mönstret och klipper ut tyget. (Yes!! Det blir tyg över till en grej till 🙂 )

Nålar ihop delarna för att slutligen kunna bestämma om ärmen ska vara bara fyrkantig eller om den ska vara smal innerst mot kroppen. Bestämmer mig för att låta den vara bara fyrkantig men något kortare än jag först tänkt. Toppen, då var det bestämt.

Sicksackar allting. Först syr jag ihop sidsömmarna mellan fram- och bakstyckena. Sedan stickar jag sömsmånerna och fållar och pressar. Efter det fållar och pressar jag ärmarna. Sist syr jag ihop kragen, fäller och stickar sömmen och pressar.

Nu är det dags att måla!!!

kstryck1 kstryck2 kstryck3 kstryck4 kstryck5   kstryck6

Till slut är kimonon och ärmarna klara och klockan är mycket.

Söndag

Letar fram en ny schablonbild för att kunna måla kragen. Jag väljer en lotusblomma för att de är fina och passar ihop med temat.

kskragetryck1 kskragetryck2

Hänger kragen på tork över natten och pressar och värmefixerar färgen på delarna jag målade igår och syr ihop dem.

kstryck7 kstryck8

Vecka 17

Måndag

Värmefixerar kragen och syr på den på kimonon.

kskrageklarframkskrageklarbak

Men…!!
Jag glömde ju göra ett skärp…
Gah!!!

Tisdag

Klipper ut nästa projekt ur resten av tyget och ser till att det även blir tyg till mitt skärp. Jag letar även fram en bit av guldtyget till min Tudor-kjol.

Onsdag

Syr och vänder remsorna till skärpet och skapar mönster för den bredare delen till skärpet. Klipper ut det breda skärpet ur guldtyget och vändsyr det. Stickar på det smala skärpet på det breda skärpet. Klar!

ksbalte2

Tadaaa!!!! 🙂

ksklar

« Föregående loggbok | Nästa loggbok»