Galaxväskan

Tidigare-Loggböcker

 Galaxväskan

AG FÖLL SOM en fura för den här väskan när jag hittade den på nätet. Och eftersom min nuvarande handväska börjar, så att säga, “tappa sin lyster” så ville jag ju väldigt gärna hitta mig en ny väska. Kunde det vara värt att testa att göra en själv???
Då jag belagt mig själv med stor-projekts-köp-stop för i år så får jag inte inhandla några större mängder material till några stora projekt. Därför blev det en princip att jag får inte inte köpa någonting till detta projekt, även om det inte är så stort. Jag måste hålla till godo med det jag kan hitta här hemma.

Vecka 2

Onsdag

Inventerar mina gömmor för att hitta tyger till väskan. Vid första anblick har jag ingenting! Men så hittar jag två potentiella kandidater, men de känns inte helt taggade. Så får jag syn på en tygkasse sticka fram bakom några andra grejer som hänger på en krok i mitt syrum. Jag köpte kassen för att jag gillade trycket, det liknar en galax eller universum, eller nåt 🙂 , men jag använder den aldrig för att jag inte egentligen trivs med tygkassar. Hmm, skulle den kunna räcka?

goriginal

Letar ihop vad som kan passa till själva yttertyget och lite roliga tyger till foder.

gtyger1 gtyger2

Jag råka även ha en väskbygel med ett hiskeligt handtag som jag tror är plast.

gbygeloriginal

Min bygel är lite bredare än den i mönstret så jag breddar mitt mönster för att passa det till min bygel.

gmonster1 gmonster2

gmonster

Jag skapar resterande mönsterdelar och klipper ut alla delar. För att skojsa till det lite så gör jag sidorna olika. Jag pressar på dubbelt lager belägg för att få dem så stadiga som möjligt.

gtyger3

Torsdag

Börjar sy ihop fodret. De gula tygerna räcker inte hela vägen så jag fyller i med ytterligare ett tyg. Först en mobilficka, två lager bomullstyg med ett lager belägg emellan som lite extra repskydd för dagens känsliga mobiler. Sen en mellanvägg. (För kunna hålla isär prylarna och slippa att det bara är ett enda stort hål fullt av grejer, som min gamla väska är.)

gfoder1b  gfoder2

Den andra sidan ska ha ett blixtlåsfack.

gfoder6  gfoder7gfoder8  gfoder10  gfoder9

Botten som ska öppnas för att hålla mellanväggen.

gfoder3 gfoder4 gfoder5 gfoder5b gfoder5c

Och så lånar jag en idé från en väska jag hade för många år sedan. Jag slaktar jag en nyckelsnoddd som jag hittar och gör en nyckelstropp som jag syr fast i fodret. Då slipper man ha nycklarna i jackfickan och skava hål på jackfodret, men man hittar alltid nycklarna snabbt i väskan för man sätter fast dem i nyckelstroppen!! 🙂

gnyckelstropp

Så handtagen. Jag lyckas hitta två ståltrådsgalgar i garderoben och letar upp mina tänger.

ghandtag1 ghandtag2

Pressar på dubbelt lager belägg på handtagsremsorna, för att de ska bli starka, och syr och vänder ändarna.

ghandtag2b

Viker remsorna på mitten och viker in sömsmånerna och stickar ihop dem. Ståltråd och fem lager sisalgarn har lindats med vanlig tejp och träs i handtagen.

ghandtag3 ghandtag4

Jag har ingen jättestadig och bra skiva att göra en botten av så jag limmar ihop tre lager tunnare papp, skär till den storleken jag behöver och klär in den i plastfilm. Förhoppningsvis kommer detta att skydda så att pappen inte blir förstörd om väskan blir lite blöt i botten.

gbotten

Som förstärkning på utsidan av botten tar jag en bit strechjeans som jag pressar på två lager belägg och syr fast utanpå yttertyget. Jag lämnar den ena sidan öppen så att jag kan lägga i pappskivan till sist.

gbotten1

Jag klipper ut förstärkningar till sidorna av ett underligt material som jag tror egentligen är till för att användas till hattar.

gsidor1

Syr ihop yttertygerna, syr på remsorna som ska skapa kanalen som väskbygeln ska sitta i och syr på handtagen.

gyttertyg1

Fredag

Jag lägger i väskbygeln på sin plats och syr igen kanalen för hand.

gyttertyg2 gyttertyg3

Jag stoppar i pappskivan i botten och öppnar bygeln för att få lite stabilitet i väskan för att kunna lägga i förstärkningen till sidorna.

gsidor2 gsidor3

Jag passar in förstärkningen och limmar (älskar min limpistol) ner sömsmånen för att hålla förstärkningen på plats. Det är inte helt enkelt att både komma åt att hålla, limma och se samtidigt men efter en del joxande är det klart och jag är riktigt nöjd med mig själv!!

gsidor4 gsidor5

Jag syr igen öppningen till botten för hand.

gbotten2

Jag syr i fodret, längs kanalen, för hand.

Klart!!

gfoder12 gfoder13 gfoder14

gklar2

gklar3gklar1

Den är något lite större än jag egentligen hade tänkt mig att den skulle bli. Men, för att vara mitt första försök någonsin att göra en väska och för att inte ha lagt en enda spänn på att köpa färdiga perfekta delar  så är jag SUPERNÖJD. 🙂

2020-08-12

Året är 2020 och det råder pandemi och förvirring i världen.
I denna tid av social distansering sitter vi mycket hemma och får kanske ibland lite lustiga idéer för oss för att förströ oss.

Jag reviderar min garderob och har påbörjat ett “History boundig-projekt“.
Därav kom jag på att det var till slut dags att reviderar Galaxväskan.
Den blev helt enkelt aldrig använd. Mest för att den var lite för stor för mig då. Jag har vant om mig nu :).
Men också för att jag drog mig ifrån både blått och svart som färger ganska strax efter att jag gjort den här så den föll liksom, ganska oförtjänt, i onåd.

Så jag tänker klä om den till det yttre men behåller stommen och det underbara fodret (som var helt underbara färger).

Jag sprättar isär hela väskan.

Sedan sprättar jag bort kantbandet från denna gamla gardinkappa som jag fått av en vän för många år sedan.
Jag har alltid tyckt att det här tyget är så underbart hiskeligt men har aldrig hittat det där perfekta projektet för det. Men nu!
Det jag är ute efter är mer typ av en “carpet bag”-look.

Så jag syr ett helt nytt yttertyg till väskan och monterar sen ihop den igen.

I den ursprungliga väskans anda så har jag bara använt material som jag hade hemma. Så det är fortfarande ett 0-kronors-projekt.
Åh, vad den blev underbar nu!!
Den här gången är jag verkligen SUPERNÖJD!!!

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »