Galapremiär

Tidigare-Loggböcker

 Galapremiär

uRSPRUNGLIGEN VAR DETTA tänkt att bli ett litet sidoprojekt som inte behövde en egen logg för det skulle inte bli något stort… Det har sedan dess fullkomligt urartat och nu antagit en helt egen livsform och blivit synnerligen överarbetat. Men definitivt förtjänt av en egen logg vid det här laget. Så för att Ni ska lätt komma ikapp så gör jag en resumé av vad som hänt hittills.
(Jag sa ju att det skulle hända grejer igen till hösten) 🙂

Vecka 29

Det hela börjar egentligen med att jag blir medbjuden på den lokala filmpremiär som min make ska gå på, för den film som lokala filmföreningen gjort. Wow! En galapremiär!! Jag har ju dessutom redan sytt regissörens klänning 🙂
Först tänker jag att det blir ett bra tillfälle att få användning för en kjol jag sydde 2005 som aldrig blev använd. Jag tycker bara att den är lite färglös så jag färgar den svart i förhoppningen att den ska gå åt det lila hållet… Går ju sådär och kjolen blir en studie gråskala och satinbanden blir orange…

gslinnekjol

Sålunda tänker jag om min färgsättning för hela ensemblen och skissar upp följande:

gsskiss

Alltså behöver jag bara sy ett livstycke så är jag klar. En baggis!!!

Vecka 30

Det finns ju starka viktorianska influenser här så först måste jag förstås bara fixa till siluetten. Och jag vill bara få med i protokollet att detta är pga tid och budget. Annars hade jag försökt göra en riktig korsett, men ibland har nöden ingen lag. Jag slaktar ett gammalt livstycke som jag sydde i 20-årsålder, som ju ändå inte går att stänga helt längre…

gskorsett1a gskorsett1b

Snipp, snipp så var det avklippt upptill och förlängt nertill och förstärkt med mina sista futtiga meter rigileneband.

gskorsett2

gskorsett3

Någonstans här kommer jag på att visst hade det varit coolt att ha en underkjol i orange som glimtar fram genom den genombrutna spetsen på linnekjolen. Får maken att rösta till min fördel med att lova honom en matchande väst med smock på… Hittar en härligt taft på Ebay 🙂

Vecka 32

Tyget har kommit!!!

gstyg

Vecka 33

Någonstans längs vägen hittar jag på att istället för att bara drapera det orange tyget, jag hittade i en låda, till livet, så ska jag smocka det. Så det har jag hållit på med ett tag. Till slut har jag ett stycke jag är nöjd med.

gssmock

Klipper ut alla delarna till foder och tyg till livet.

Klipper ut underkjolen och börjar sy den. Plötsligt, som om jag inte varit inblandad alls i beslutsfattandet, sitter jag och broderar över alla sömmar.

gsbroderi

Syr på volangen.

gsvolang1

Döljer sömmen med en broderad bård.

gsremsa

Lägger vecken till rätta.

gsvolang2

Vecka 34

Börjar på makens smock.

gdsmock1 gdsmock2

Vecka 36

Syr ihop foder och tyg till mitt livstycke. Provar in det utanpå min korsett. Provar in min smock.

gsliv1 gsliv2

Vecka 37

Upptäcker att kjolen blir i kortaste laget. Köper svart taft och gör en extra volang som jag syr på under den tidigare volangen.

gsvolang3 gsvolang4

Pressar volangerna. Döljer den sömmen med svart spets. Klart!!!

gsunderkjolklar

Eftersom nu denna underkjol är grymt överarbetad känns det ju fel att den inte ska synas alls. Jag testar att drapera upp linnekjolen utanpå.

gslinnekjol2

Men denna linnekjol väger ett ton och jag blir aldrig sams med den och till slut har jag beslutat att den åker. Det måste gå att lösa detta på annat sätt. Men det orange tyget är lite, lite, lite genomskinligt. Åker och köper mer svart taft för att göra en drapering av något slag.

Vecka 38

Lördag

Dags för makens väst. Tråcklar på ett lager foder mot smocken för att stabilisera den.

gdvast1 gdvast2 gdvast3

Provar och den sitter som en smäck. Syr ihop fodret.

Vecka 40

Onsdag

Syr och vänder västen med fodret och syr knappar och knapphål. Klart!!

gdvastklar

Fredag

Meningen var att jag skulle jobba på livstycket eller draperingen till kjolen men jag började på en liten väska istället…

gsvaska1

Vecka 41

Måndag

Utökar axlarna på mitt livstycke. Börjar på allvar bestämma dekorationer på livstycket. Och eftersom linnekjolen fallit bort så är det bara en nyans av orange kvar så då skär det sig med min smock som jag sytt till mig själv i ett annat orange tyg. Därför skippar jag nu det till förmån för slamsorna som finns kvar av Daniels smock istället.

Lördag

Syr ihop väskans ovankant och syr kanalen till dragskon. Eftersom någon påpekade att väskan såg ut som ett bi så kände jag att den behöver något mer så jag pyntar den med lite svarta pärlor.

gsvaska2

Dags att ta itu med den där draperingen. Jag klipper det svarta tyget på skrå så att jag får stor trekantig bit, den ska jag ha framtill. Klipper även ut en bred remsa på skrå på tyget för att kunna göra en kravatt till maken. Lägger den till sidan så länge. Jag delar det resterande tyget så att jag får en trekantig bit till och en rektangulär. Jag veckar den första triangeln.

gsdrapering1 gsdrapering2

Sedan mäter jag ut vart jag öglorna till draperingen på den rektangulära biten, som ska vara baktill, ska sitta.

gsdrapering3 gsdrapering4

Veckar både den rektangulära biten och den sista trekantiga biten mot varandra.

gsdrapering5

Vänder och färdigställer linningen på framdelen.

gsdrapering6

Syr på ett knytband på bakdelen.

gsdrapering7

Klart!

gsdrapering8 gsdrapering9

Söndag

gsliv3

Kollar, dubbelkollar och trippelkollar formen på urringningen och syr den. Klipper bort överflödet, vänder och kollar igen. Det verkar bli bra!

Mäter ut alla snörningshålen.

gsliv4 gsliv5

Och eftersom jag för tillfället inte har så bra kraft i mina händer så är maken snäll och hjälper mig att sätta i öljetterna.

gsliv6

 Vecka 42

Lördag

Tänker börja med makens kravatt men inser att jag är lite osäker på längden så den får vänta då maken inte är hemma för stunden.

Istället beslutar jag mig för att göra en liten tornyrkudde.

gsstusskudde1 gsstusskudde2 gsstusskudde3 gsstusskudde4 gsstusskudde5

Vecka 43

Söndag

Syr fast all dekoration på livstycket och ringar ut ärmhålen och syr dem.

Vecka 44

Måndag

Köper band till livstycket och väskan.

Klart!!

gsvaska3

gsklar1gsklar2 gsklar3gsklar3b gsklar4

gsklar5 gsklar6

Tisdag

Gör ett halsband och örhängen.

gssmycken

Hittar även ett par manschettknappar som passar bra till maken.

gdmanschettknappar

Vecka 45

Måndag

Jag måste ju ha matchande solfjäder, eller hur? Slaktar en spetssolfjäder men återanvänder spetsen.

gssolfjader1 gssolfjader2

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »