Landsknekt, del 2

Tidigare-Loggböcker

Landsknekt, del 2

Vecka 52 – 2012, fortsättning:

Lördag

Jag hittade lite vitt linnetyg i en hylla, häromdagen, när jag letade efter något helt annat. Så jag tänkte att det kunde nog räcka till en ny skjorta till Daniel. Sagt och gjort vi bestämmer modell och mäter ut vilka delar vi behöver och börjar klippa. Det ena tyger ser misstänkt otvättat ut så vi tvättar det först för säkerhets skull.

Söndag

Klipper ut de sista delarna och sicksackar dem. Börjar nåla ihop delarna för att se om våra teorier stämmer, gällande hur denna modell ska monteras. Provar lite provisoriskt och det verkar faktiskt stämma.

Vecka 4 – 2013

Söndag

Eftersom jag stundom finner rynkning irriterande så har jag inte kommit vidare med Daniels skjorta, utan låtit annat gå före ett tag. Men istället börjar vi ikväll på Daniels hatt. Vi inventerar och konstaterar att de tyger han vill ha räcker till. Hurra!! Vi bestämmer storlekar och färgordning och klipper ut tre brätten. Det ena är bara för lite extra stadga. Jag syr ihop yttersömmen på brättet och hackar sömsmånen. Klipper ut en kvadrat av gult linne och en likadan av det svarta tyget. Klipper ut hål för huvudet i brättet och i den gula kvadraten. Vi hittar spillbitar från ärmarna och beslutar att använda dem också. Vändsyr kvadraterna med en svart ärmremsa i varje hörn. Vänder rätt och viker in hörnen mot mitten.

landhatt1 landhatt2

Denna ska sedan bli kullen på hatten.

Klipper smala remsor av det gula linnetyget, viker dem på längden och stickar dem på maskin. De ska bli knytbanden.

landhatt3

Jag syr på kullen på brättet. Under tiden tvinnar Daniel ihop tre ståltrådar för att ge stadga åt brättet. Jag lägger in ståltråden längs sömsmånen i brättets ytterkant och nålar fast den där.

Vecka 5

Måndag

Nålar klart ståltråden och börjar sticka för hand för att hålla den kvar på plats.

Tisdag

Eftersom Daniel ändrat sig och nu vill ha lite “slits och puff” även på brättet på hatten så får han i läxa att ta loss ståltråden igen. Jag gör en mall för vart slitsarna ska sitta och markerar dem på brättets ovansida.

landhatt4

Jag sprättar upp sömmen i hålet för kullen och vänder ut och in på allting igen. Nålar på ett stort stycke gult linnetyg, på det förstärkande lagret av brättet, och tråcklar fast det för hand.

landhatt5

Vänder tillbaka brättet till rätsidan och klipper upp alla slitsar, nålar in kanterna på dem och stickar dem för hand.

landhatt7 landhatt6

Hade verkligen hoppats bli klar med den här ikväll men klockan är för mycket. Godnatt!

Onsdag

Efter, vad vi väljer att kalla, moget övervägande så beslutar vi att inte färdigställa hattkullen förrän vi vet hur stor coifen kommer att bli. Alltså ägnar vi kvällen åt att bestämma hur coifen ska se ut. Vi provar oss fram till ett fungerande mönster och en dekor och så klipper vi ut delarna i alla olika tyger och lager.

landcoif1

Klipper alla slitsarna och jag börjar sticka dem för hand.

landcoif2

Hinner dock inte riktigt i mål ikväll. Godnatt!

Torsdag

Syr slitsar.

Vecka 7

Onsdag

Syr klart sitsarna i nederdelen av coifen och de i kullen.

Vecka 8

Måndag

Syr slitsarna i remsan som ska bilda kransen kring kullen.

Tisdag

Syr ihop nederdelen mitt fram. Klipper ut en lång remsa vitt linnetyg och veckar på det på kransens insida. Syr på kransen på nederdelen. Syr på kullen. Provar. Det funkar! Fodrar coifen med rött linnetyg.

landcoif3 landcoif4 landcoif5 landcoif6

Provar hatten ovanpå coifen och det blir faktiskt bra. Syr till hattbrättet mot hattkullen.

Vecka 9

Måndag

Syr fast tre stora strutsplymer på hatten. Klar!!

landhatt8

landhatt9

Klipper upp två nya slitsar i ryggen på jackan då vi tyckte att det behövdes ett par till. Stickar slitsarna för hand.

landjackabak2

Torsdag

Beslutar att tackla Daniels nya skjorta på ett nytt sätt. Jag ska testa en teknik som jag aldrig testat förut. Jag hittade en bra beskrivning på den här bloggen: Learning to fly – Katafalk.

Jag börjar med att fålla halsrigningen för hand. Sedan gör jag en pappersmall att rita prickarna efter och sätter igång att rita prickar. Jag har bestämt mig för att bara göra en enkel liten krage så jag gör bara tre rader med prickar.

landskjortkrage1

Fredag

Syr i de tre rynktrådarna för hand genom att bara plocka upp två trådar vid varje prick.

landskjortkrage2

Lördag

Klipper ut en rak remsa linnetyg att fodra kragen med. Jag nålar på remsan på insidan av kragen och fördelar vecken så jämt som möjligt och syr fast varje veck mot remsan. Vid det här laget har jag blivit sugen på att testa lite dekorsöm på rätsidan, vilket verkligen inte var min avsikt från början, men nu har jag fått blodad tand.

landskjortkrage3

Syr två röda sömmar på rätsidan av kragen. Pillar bort de gröna rynktrådarna och syr klart remsan på insidan av kragen. Provar ut djupet på halssprundet och fållar klart det och syr en stopp med samma röda tråd som på kragen.

landskjortkrage4

Syr i kvadraterna som ska sitta i ärmhålen och syr sedan ihop ärmsömmarna och sidsömmarna.

Vecka 10

Fredag

Fållar ärmarna för hand och börjar rita ut prickarna på dem och klipper ut remsorna som ska sitta på insidan av “manschetterna”.

Lördag

Syr i rynktrådarna i ärmarna och syr klart dem på samma sätt som kragen. Jag klipper smala remsor som jag viker in kanterna på och stickar ihop på maskin.Nålar fast ett band i vardera sida av kragen och manschetterna och syr fast dem för hand.

landskjortarm

Fållar skjortan. Klar!!

landskjorta

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »