Landsknekt, del 1

Tidigare-Loggböcker

Landsknekt, del 1

ARA 6 VECKOR SENARE och knappt har bröllopsyran lagt sig förrän min make får en ny idé. Landsknekt! Ut på nätet och milde tid, vad man kan hitta mycket kul.

Den här fina figuren får stå huvudsaklig modell för detta projekt:
http://www.pegasomodels.it/productdetails_en.asp?id=861#

Så med förlagan utvald och uppnålad på väggen i syrummet är det bara att sätta igång.

Vecka 26

Tisdag

Låter Daniel prova min stora blus som jag har till min knektklänning. Den passar bra förutom att Daniel har lite bredare hals än mig. Då är det utrett. Vad bra, då behöver jag inte göra något nytt mönster till skjortan. 🙂 Tar diverse mått som känns relevanta för sammanhanget och börjar försöka bli klok på hur mycket material vi kommer att behöva till detta och, för all del, vilka material vi ska ha. Klipper ut en prov på en Ledergoller och provar. Och ändrar och provar och ändrar igen.

Söndag

Räknar igenom vad vi behöver ha och hur mycket som behövs av varje färg, förutsatt att vi hittar de färger vi vill ha. Åker till tygaffären.Det är alltid något av en pers, men samtidigt väldigt roligt!

Väl hemma igen sicksackar vi alla tyger och börjar tvätta de som vi kommer att behöva först. Medan tvätten snurrar så fortsätter vi med mönstret. Provar och ändrar några gånger till, tills vi tycker att vi är nöjda med modellen. Börjar tackla mönstret till ärmarna till jackan.

Vecka 27

Måndag

Fortsätter på ärmmönstret direkt när jag kommer hem. Efter det ritar jag av och klipper ut strumpmönstret och det nya byxmönstret som vi ska ha som utgångspunkt den här gången. Klipper ut hosorna, ett ben i gult linne och ett i blått. Klipper även ut ett par ”brokor”/”shorts” i grått linnetyg som ska funka som foder och ta den största belastningen, hoppas jag. Med Daniels tidigare par hosor i färskt minne så förstärker jag alla sömmar och fäller och stickar alla sömsmånerna i fodret, sedan det är inprovat till rätt passform. Den här gången vill jag inte att allt brister och rämnar första gången det används. 🙂 När fodret är klart provar vi in hosorna. Det här blir så bra! 🙂 Syr hosorna och vändsyr dem med fodret.

Tisdag

Pressar på belägg kring hela linningen och öppningen mitt fram. Vänder och pressar. Sätter 4 öljetter på vardera framkant och fållar benen. Hosorna är klara!!

Klipper ut remsor av svart och vitt tyg och tråcklar ihop dem till ett randigt stycke. Provar in detta stycke utanpå det blå benet på hosorna och nålar fast det där det ska sitta och markerar vart grensömmen och innerbensömmen kommer att komma.

Onsdag

Klipper ut den rätta formen till det randiga byxbenet. Nålar ihop och provar och det verkar bli bra. Öppnar upp bitar av sömmarna så att det blir sådär uppslitsat som det ska vara.

Torsdag

Börjar sticka ner alla sömsmånerna för hand.

Lördag

Syr klart stickningarna. Klipper ut det blå yttertyget till vänsterbenet. Nålar ihop benet och provar in vart alla snitten ska sitta.

Klipper ut blått linnetyg som ska fodra alla snitten och börjar klippa och sen handsy stickningarna i de stora snitten. Klipper ut och vändsyr remsorna som ska kanta det stora hålet på knäet. Pressar remsorna och klipper till dem i rätt längd, viker dem på mitten och syr på dem på nedankanten av hålet.

Provar igen och passar in vidden i benet och längden under knäet och klipper av bakstycket i rätt längd.

Söndag

Syr och vänder remsorna, som ska hänga under knäet, syr sedan på dem på det blå benet. Provar in passformen på det svartvita benet och syr ihop innersömmen på det.

Vecka 28

Måndag

Provar in båda benen på hosorna.

Tisdag

Klipper upp alla de små flikarna som ska vara öppna på det svartvita benet.

Onsdag

Fordrar de vita remsorna med lakansväv för att avigsidan på det vita tyget inte är så snyggt så jag vill helst inte att det ska synas så mycket.

Torsdag

Provar in passformen kring midjan och hur alla remsor ska sitta. Kortar hosorna för att passa till benlängderna och börjar sy fast ytterbyxorna på hosorna.

Fredag

Syr klart de sista ”bubblorna” på det svartvita benet. Nu är byxorna, i sig, klara!!

Vecka 29

Onsdag

Klipper ut tyg och foder till västdelen av jackan.

Torsdag

Daniel sicksackar alla styckena. Vi nålar ihop fram- och bakstycken och provar. Lite justeringar bara, sen syr vi. Nålar och provar fodret och syr ihop det. Syr och vänder fodret med västen, hackar sömsmånerna och börjar sticka framkanterna för hand.

Vecka 30

Onsdag

Syr klart stickningarna runt framkanterna och runt ärmhålen. När Daniel kommer hem provar vi och bestämmer hur fållen ska se ut och klipper till den. Vändsyr fållen och hackar alla sömsmånerna.

Lördag

Stickar fållen för hand.

I vår iver att komma vidare ger vi oss på blygdkapseln till byxorna, som vi inte gjort ännu. Vi enas om en mönsterdel och vilka tyger den ska göras av och klipper till bitarna. Syr ihop delarna och provar hur mycket fyllning det ska vara i den. Klipper upp slitsar på den enfärgade halva och stickar ner kanterna för hand. Veckar på ett stycke tyg som ska synas genom slitsarna. Syr på de fyra knapphankar som ska hålla kapseln på plats och syr ihop ovankanten.

Vi klipper ut de stora ärmdelarna som ska bli det bylsiga i ärmarna och sicksackar dem. Sedan klipper vi ut alla remsor som ska sitta utanpå de bylsiga ärmarna. När allt är klippt sätter jag mig och vändsyr alla de röda remsorna med ett rött linnetyg och stickar alla kanterna för hand.

Söndag

Syr ihop en foderärm och en ”fluffärm” och tråcklar på de röda remsorna runt ärmkullen. Syr och vänder en röd manschett och syr i en knapphank av rött linnetyg i den ena sidan. Provar in vart och hur resmorna ska fästas i varandra för att skapa rätt effekt och syr ihop dem för hand. Syr fast remsorna och ”fluffärmen” och foderärmen på manschetten och syr till insidan an manschetten för hand. Näster ihop kanterna på ”fluffärmen” och foderärmen, i sprundet, för hand.

Vecka 30

Onsdag

Handstickar kanterna på de svarta ärmremsorna.

Vecka 32

Söndag

Syr den högra ärmen på ungefär samma vis som den vänstra. Fast remsorna är raka istället för vridna runt ärmen.

Syr knapphål i västen och syr i knapparna till dem. Sätter i öljetter i västen och ärmarna så att de går att knyta fast på västen. Syr och vänder skråremsor av rött linnetyg. Klipper ca 45cm långa bitar av det röda bandet och surrar ändarna. Detta blir knytbanden till ärmarna. Syr på blygdkapseln på byxorna och syr på de fyra knapparna som ska hålla den på plats. Klipper ut och vändsyr två breda remsor att knyta runt knäna. Byxorna är klara!!!!

Vecka 33

Måndag

Klipper ut och syr hålmönstret som ska sitta mitt fram. Hålen syr jag faktiskt med tät sicksack. Sedan syr jag på lappen på jackan för hand.

Klipper upp de slitsar som ska bilda det ena hålmönstret på framstyckets nedankant. Viker in alla sömsmånerna och stickar för hand.

Tisdag

Klipper och syr det andra hålmönstret på framstycket.

Onsdag

Klipper och syr de stora slitsarna på ryggstycket.

Torsdag

Klipper och syr de sista hålmönstren på ryggstycket. Jackan är klar!!

Riddarspelen på Visingsö 2012

Riddarspelen på Visingsö 2012

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »