1700-tal till Sofia, del 2

1700-tal till Sofia, del 2

Å HAR DET slutligen blivit dags för min överklänning. Jag är lite osäker på om mönstret kommer att funka, eller inte. Jag har inte konstruerat det själv, utan köpt ett färdigt.Jag brukar ju inte köpa mönster, men jag tänkte att det kanske kan vara till hjälp och spara lite tid, om jag har tur. (Om inte, blir det värre…) Det är fem veckor kvar tills kläderna ska användas.

Vecka 18

Måndag

Snör in mig i korsetten för att ta mått för att sedan kunna välja storlek på mönstret. Ritar av och klipper ut mönstret.

Tisdag

Klipper ut en prov.

Torsdag

Nålar ihop provlivet och nålar på det på korsetten. Daniel hjälper mig att snöra och prova. Ett rejält lyft i axlarna och rätt så stora intag i sidsömmarna. Syr ändringarna och dubbelkollar att det fortfarande verkar stämma. Detta kommer inte att gå om jag inte kan prova själv på dockan…

Det finns inget att be för, hon måste tjockas till.

Det är skrämmande, men nu är hon mer lik mig.

Och korsetten sitter så spänt som den ska. Provar livet på dockan och det funkar.

Putsar sömsmånerna.

Nålar de veck som går längs hela ryggen på det yttre bakstycket. Provar att det passat på livstycket och stickar ner vecken och stickar på bakstycket på livstycket.

Syr på resterande kjoldelar och veckar till dem mot livstycket. Testar att lägga vecken på olika håll och olika långt fram på de olika sidorna för att se vilket som är bäst.

Vänster sida blir, helt klart, bäst. Nålar upp två puffar, i kjolen, på måfå för att se hur det funkar.

Perfekt i det här lätta tyget, men hur kommer det riktiga tyget att bete sig?

Lördag

Ägnar halva dagen åt att prova in rätt storlek på ärmen och manschetten som båda, från början, var enorma.

Så här mycket tar jag bort från ärmen och manschetten är nog halverad.

Söndag

Vi ritar ett mönster till min lilla tricorne och klipper ut tygerna till den och till den lilla aftonväskan som jag också tänker sy.

Vecka 19

Måndag

Fyndar en solfjäder som jag kan byta ut tyget på så att den kommer att passa ihop med min klänning.

Klipper ut tyg och foder till klänningen. Beslutar mig för att inte fodra kjolen för att jag tror att det blir för tungt. Dessutom tycker jag att fodret gör mer nytta använt till diverse dekorationer utanpå klänningen istället. Sicksackar alla delar och nålar ihop foderlivet. Syr ihop foderärmarna. På med särk, korsett, höftkorgar och kjol, så provar vi. Det här stomma tyget beter sig helt annorlunda från hur lakanet betedde sig. Plötsligt är ärmhålet på tok för litet och måste ringas ur jättemycket. Livet måste kortas ganska mycket i sidorna för att komma över kjolen och höftkorgarna.

Syr ihop fodret efter provningen och klipper bort det som ska bort, sicksackar om de nya kanterna och sätter i en ärm. Provar igen.

Sidorna behöver tas ur ännu mer och ska jag verkligen ha helfodrade ärmar? Med tanke på hur varm jag redan är känns det kanske lite onödigt. Skippar nog det.

Tisdag

Eftersom jag åkt på nässelfeber, och måste sitta med fötterna upp för att de inte ska svullna igen alldeles, får det bli handarbete en stund. Börjar på min lilla hatt.

Onsdag

Syr klart själva hatten. Men hur ska jag dekorera den?

Torsdag

Helgdag! Jag kan leka hela dagen! Var var vi? Jo, hatten, ja.

“Some assembly recuired”

Rynkar på en remsa av fodertyget runt hela brättet. Syr på ett smalt silvergrått band för att dölja sömmen.

Syr på en krans av rynkat foder, på den ena sidan, som inramning till Camé-brochen som jag sätter där.

Använder samma band, som Daniel har som dekorationsband på sin värja, till att göra en snarlik rosett som Daniel gjorde till sin hatt. Jag pyntar min rosett lite extra med några pärlor. Syr fast två strutsfjädrar.

Syr ihop två foderband som jag syr kanaler i och trär i silverband. Fäster ett band på var sida om hatten och rynkar ihop fodret längs bandet. Detta ska fungera som knytband så att hatten sitter kvar på huvudet.

Tadaa!!!!

Rockoko!
Because I´m worth it!

Syr den lilla aftonväska som jag också ska ha.

Påbörjar projekt solfjäder, men inser att jag borde göra ett limtest innan jag går för långt. Så jag klipper ut tyget, pressar det och testar limmet på en spillbit.

Medan det torkar vändsyr jag manschetterna istället. Stickar kanterna för hand och syr och pressar vecken.

Lördag

Uppe tidigt. Limmar på ett lager tyg på solfjädern. Mycket riktigt, det går inte att helt undvika att limmet syns igenom. Då blir det som jag trodde. Jag får sy på ett lager till utanpå som inte limmas. Så jag tar nästa lager tyg, eftersom jag anade detta så klippte jag två från början. Syr en brodyrsöm i ovankant och en i nedankant och syr sedan på det lagret för hand ovanpå det gamla. Jag syr så att stygnen följer brodyren så att det inte ska synas, åtminstone inte från framsidan.

Provar ytterligare en gång och beslutar att forma om midjan ytterligare. Klipper bort det som ska bort och börjar nåla vecken på tygbakstycket.

Efter åtskilliga provningar är jag till sist nöjd med vecken och syr och pressar dem.

Nålar på tygframstyckena och provar igen. Syr på dem. Ringar ur ärmhål och formar om midjelinjen och tar in lite i sömmen mot bak, precis som på fodret. Provar igen och formar halsringningen så att den vita spetsen på undersärken kommer fram. Det är nog inte särdeles historiskt korrekt men det struntar jag i, för jag tycker att det är sött. Syr ringningen och klipper bort överflödet. Provar igen och det ser bra ut. Markerar var framkanterna ska kapas för att göra plats för den lösa magplattan.

Söndag

Uppe ännu tidigare. Syr på ett rigileneband på vardera framkant så att knäppningen inte ska bubbla. Vändsyr sedan framkanterna och klipper bort det som ska bort. Hackar sömsmånerna i ringningen och vänder över fodret.

Gör mönsterdelen till magplattan och klipper ut ett lager tyg och foder och ett lager bomullstyg. Syr på rigileneband på bomullstyget och stickar sedan på det på fodret för att sedan vändsy dem mot yttertyget.

Under någon av alla dessa eviga provningar har jag upptäckt att det blir lite bylsigt i ryggen där klänningslivet faller över linningen på underkjolen. Därför, eftersom rigileneband på sistone blivit för mig vad silvertejp är för MacGyver, så gör jag en förstärkning som jag syr fast i svanken på foderryggen.

Börjar nåla vecken i kjolen. Det tar ca fyra eller fem försök, ett fullkomligt nervsammanbrott och större delen av eftermiddagen men till slut tror jag att det är så bra som jag kan få det.

Vecka 20

Måndag

Som synes, på bilden ovan, ser det väldigt glest ut mellan framstyckena i nuläget. Detta oroar mig något. Tänk om jag tagit bort för mycket!? Och hur i hela friden ska jag knäppa eländet om jag alls får ihop det?

På vägen hem från jobb köper jag hak-och-hysk-band. Det är det enda sättet jag kan komma på som verkar vettigt. (Förvisso är min hjärna inte längre fullt pålitlig på det här området, men den gör så gott den förmår.)

När jag kommer hem syr jag och vänder tygärmarna med sina, något decimerade, foder och stickar kanterna för hand.

Syr fast vecken, som fått vila sedan igår.

På med korsetten och provar om jag kan knäppa om mig… YES!!!! Då har jag inte gjort fel, trots allt! Haha!

Det är då det slår mig; Hur ska jag få på hyskbandet utan att det syns?

Tar en mugg O´boy och funderar en stund. (Lite sockerchock har aldrig skadat någon, väl?)

Klipper ut fyra remsor av fodertyget och sicksackar dem. Syr på en hyskband, för hand, längs kanten på en remsa.

Nålar på den, över den linje som markerar vart framkanten ska komma, med hyskorna lagda åt fel håll.

Syr fast den med två sömmar. Vänder in sömsmånen på foderremsan och lägger över hyskorna åt rätt håll och stickar ner dem för hand.

Rätt så bra, om jag får säga det själv.

Tisdag

Syr på hyskbandet på andra sidan på magplattan och klipper till hakbanden.

Onsdag

Nålar på hakbanden på livstycket och provar om de sitter rätt. Får flytta in dem lite och prova några gånger för att få det rätt. Syr på banden på livstycket med ungefär samma princip som på magplattan.

Nålar i ärmarna och kollar att de sitter rätt. Mitt i prick på första försöket. Jajamensan! Syr i dem och börjar nåla till fodret kring ärmhålet.

Nu börjar det likna något!

Torsdag

Syr till fodret vid ärmhålen och midjan och syr på manschetterna.

Söndag

Klipper ut dekorremsorna och syr ihop dem med varandra och syr rynktrådar i dem. Nålar på dem, längs klänningens framkanter, och börjar rynka dem.

Eftersom nålarna inte räcker till att göra hela dekoren på en gång, så gör jag en bit i taget och börjar sy fast banden för hand från nacken och framåt.

Detta kommer att ta tid…

Vecka 21

Tisdag

Syr dekor.

Onsdag

Syr dekor. Ger till slut upp. Nu får man tycka vad man vill, men nu syr jag på resten på maskin istället!

Torsdag

Syr i band, i sidsömmarna på klänningen, som hyskas upp till midjan så att det blir draperingar i kjolen. Syr i likadana band, mellan tyget och fodret i underkjolen, så att släpet lyfts upp och det blir lite puffigare över baken.

Fixar till en knäppning, framtill i underkjolen, med fyra stycken hakar och hyskor.

Tro´t eller ej; men nu är den klar!!!!!!!!

Summering: Bara 2 Dilemman! Fantastiskt!

Och så här fina var vi på den stora dagen!
Brudparet strålade av lycka och vi hade tom tur med vädret.

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »