1700-tal till Sofia, del 1

1700-tal till Sofia, del 1

Å, DÅ VAR det kanske dags att börja fundera på vad jag ska ha på mig på det här bröllopet. Jag måste ju hålla jämna steg med Daniel, eller hur? Eftersom det är första (och kanske enda) gången som jag får chansen att göra 1700-tal till mig själv så vill jag ju gärna göra det ordentligt. Så jag slår på stort med undersärk, korsett, “falska höfter”, underkjol och klänning. Det är i alla fall planen. Nu får vi se hur det går…

Tänk possitiva tankar! Bröllopet är på lördagen i v. 24.

Detta är skissen på min klänning.

Vecka 12

Måndag

Ritar av och klipper ut mönsterdelarna till de “falska höfterna” och klipper ut två lager fodertyg till korsetten.

Onsdag

Letar fram min låda med rigileneband som jag ska staga korsetten och höfterna med.

Fredag

Klipper ut delarna till höfterna. Sicksackar allting. Syr kanalerna som rigilenebanden skall gå igenom. Klipper till banden och rullar dem på längden och surrar ihop dem, för att de ska bli ännu styvare, och bränner ändarna så att de inte repas upp. Trär i banden och syr ihop hela påsarna. Syr på knytband i midjan. Klart!!

Jag tycker de är så söta, ser ut som godis.

Korsetten kommer i slutändan att bestå av två lager lakansväv, ett yttertyg och ett lager rigileneband, som sys in mellan de två lagren enkelt lakansväv. Till yttertyg har jag valt ett ljusblått tyg som jag hittade i mina gömmor. Tror nästan att det kan vara en släng av siden i det? Börjar sy på rigileneband på framstycket till korsetten.

Lördag

Börjar morgonen med en tur till Söderköping för att köpa tyg till undersärken. Lyckligtvis hittar vi samma tyg, som det vi använde till Daniels skjorta, och det är så fint. Hittar även ett nytt fuskmocka till Daniels bälte och gehäng åt hans värja.

Söndag

Syr klart rigilenebanden på framstycket till korsetten.

Vecka 13

Torsdag

Klipper ut mönstret till undersärken och börjar lägga ut det på tyget.

Dilemma 1: Jag har räknat för snålt på tyget och det räcker inte.

Överväger att korta och minska en del på mönstret. Finns det något kvar av det här tyget från när jag sydde Daniels skjorta? Ja. Räcker det? YES!!

Klipper ut alla delarna, utan att behöva minska ett endaste dugg! Sicksackar alla delarna.

Dilemma 2: Den vita tråden börjar ta slut… Det är påskhelg…

”Dålig planering!” som min gamla svensklärare, från högstadiet, skulle ha sagt. Men, spillbitar är också bitar. Hankar mig fram med några rullar med varierande liten mängd vit tråd på. En nästan tom rulle räcker längre än man tror. Syr ihop ärmarna med de små kvadraterna som ska sitta under armhålan. Syr ihop delarna till kilarna. När Daniel kommer hem kör vi till den kvällsöppna stormarknaden och lyckas få tag på vit tråd. Köper tre rullar för säkerhets skull. Syr ihop axelsömmarna och sömmen mitt bak. Syr i ärmarna och kilarna.

Fredag

Klipper ut en infodring av de sista spillbitarna och sicksackar och syr ihop den. Syr och vänder den med halsringningen. Jag hittade två halvlånga bitar spets när jag letade efter spillbitar. Den ena syr jag på så att den sticker upp från kanten på ringningen. Sen syr jag en kanal under spetsen och trär i ett band så att man kan dra ihop ringningen till önskad storlek. Fållar ärmarna och syr på spets på dem på samma sätt. Nålar upp fållen och syr den. Klart!!

Söndag

Syr på rigileneband på ett av sidstyckena fram, på korsetten.

Vecka 14

Måndag

Syr på rigileneband på resten av delarna till korsetten.

Nålar ihop och provar den. Synnerligen för stor. Va bra!

Förra gången jag gjorde en sådan här korsett var för ca 13 år sedan när jag var väldigt inne på lappteknik och den blev så här:

Den var ju inte tänkt som ett underplagg utan snarare en praktpjäs tillsammans med en vit kjol med tyllvisp till underjkol. Alla sömmarna i sammeten gjorde att korsetten blev ganska tjock, så det ska bli spännande att se hur den här korsetten blir som verkligen ska vara ett tunt men styvt underplagg. Klipper ut det blå yttertyget som jag ska klä korsetten med.

Börjar sy på innertyget på framstycket.

Klipper ut två längde av det gyllengula tyget som ska bli min underkjol. Sicksackar delarna och nålar ihop dem och nålar lite hastigt upp kjolen på dockan för att se om det bli tillräcklig vidd nu när höftmåttet plötsligt är uppe i 170cm…

Det blir lite i snävaste laget och jag klipper ett längde till börjar sicksacka det. Efter en del strulande med trådar som kryper ner i spolhuset och symaskin som, följaktligen, strejkar, får jag nog och ger upp.

Efter en liten utflykt till ett av de många slott som finns i trakten, ger vi oss på det igen. Daniel sicksackar klart sista delen medan jag klipper en linning. Sedan syr Daniel ihop kjoldelarna med varandra. Jag nålar på kjolen på dockan för att bestämma hur jag ska lägga all vidden för att det ska bli snyggt över höfterna och få ett bra fall i tyget. Eftersom jag räknat generöst på längden bestämmer jag mig, helt oväntat, för att nog ha släp trots allt…

Tisdag

Köper silvergrå duchess, på hemvägen, att fodra kjolen med. Klipper fodret och sicksackar och syr ihop det. Klurar lite på hur jag ska dölja sömmarna i det gula tyget på ett bra sätt. Bestämmer till sist mig för att inte dölja dem alls utan istället lyfta fram dem, men ändå inte…? Jag fick ju, som sagt, en ny symaskin i födelsdagspresent av min familj. Den kan ca 200 olika sömmar. Här ska broderas! Syr en brodyrsöm mitt över de klyvpressade sömmarna, men inser efter en liten bit att det här kommer ju att se fattigt och konstigt ut. Daniel föreslår att sy fler sömmar så att det syns bättre. Sagt och gjort.

Tre sömmar skall döljas á 150cm långa, gånger tre broderisömmar, är lika med 13,5m broderi, i en kjol som kommer att bestå av, sammanlagt, 9m tyg.

Syr och vänder tyget med fodret upptill. Märker ut fjärdedelarna på kjolen och på linningen. Men att lägga vecken får jag göra imorgon.

Onsdag

Köper mer tråd och mer grå duchess. Det var ju någon som blev lite avundsjuk på det där tyget och också vill ha lite. Så nu ska vi även försöka sy Karl XII:s cape/mantel/vapenrock, eller var det nu kallas. Kämpar med vecken på kjolen men det blir inte riktigt som jag vill.

Torsdag

Köper mer tråd, en bit vitt tyg till Daniels halsduk/kravatt och mer av det gula tyget, som jag har i kjolen, till Daniels cape. Väl hemma igen spårar vi ur lite och börjar klura på hur man kan göra en trekantshatt själv.

Vecka 15

Måndag

Fortsätter kämpa med vecken i min kjol medan Daniel är bussig och syr på förstärkningar på insidan av höftkorgarna som, bokstavligt talat, håller på att falla för grupptrycket.

På kjolen testar jag en teknik som jag aldrig gjort förut. Vidden över höftkorgarna lägger jag i veck som står på högkant istället.

Tisdag

Äntligen är höftvecken klara och jag fördelar resten av vidden i vanliga lagda veck och syr på linningen. Provar. Du milde! Det såg inte fullt så dramatiskt och stort ut när det hängde på dockan.

Det här blev lite mer är jag trott att det skulle bli.

Ser jag tjock ut i det här?

Onsdag

Mäter upp, klipper av och nålar fållen på kjolen.

Fredag

Fållar kjolen för hand. Mäter upp, klipper av och nålar fodrets fåll och syr den för hand. Börjar klura på hur jag bäst ska fästa upp släpet på ett snyggt sätt. Somnar mitt i en tanka och inser att det blir nog inte gjort mer här ikväll.

Lördag

Syr på fodret på alla delarna till korsetten och sedan syr jag på det blå tyget på utsidan. Sätter i öljetterna i ryggen. Nålar ihop och provar. Tar in i midjan lite här och där och smalnar av nederdelen av framstycket. Nålar om ändringarna så allt blir liksidigt. Syr sidsömmarna och kantar fram- och bakstycken. Sätter i öljetter på framstycket.

Söndag

Nålar ihop allt igen och provar en gång till. Det går fortfarande att ta in lite till. Syr in sidsömmarna lite. Kantar sömsmånerna mellan sidstyckena. Kantar de bakre sidstyckena och syr på bakstyckena på dem. Sedan kantar jag axelbanden och de främre sidstyckena. Syr på framstycket, lite snävare än senaste provningen.

Egentligen ska man klippa upp hack i sidstyckena så att det blir som små flikar längs nedankanten men jag väljer att inte göra det. Jag inbillar mig att då det kanske inte ger en lika smal midja, som jag kunde fått om jag gjort flikarna, så håller det in mer av magen.

Sätter i öljetter i axelbanden.

Klar!!

Så sakteliga växer det fram…

Nu fattas det bara själva klänningen!

« Föregående loggbok | Nästa loggbok »